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INTERPRETATION IC 135-2012-1 OF 
ANSI/ASHRAE STANDARD 135-2012 BACnet® - 

A Data Communication Protocol for Building 
Automation and Control Networks 

 
Approval Date: May 9, 2013 

 
Request from:  Oliver Greune (oliver.greune@saia-burgess.com), Saia-Burgess Controls, 
Bahnhofstrasse 18, Murten, Switzerland 3280.  
 
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE 135-2012, Clause 12.25.14, relating to recording time-change events in trendlog 
logbuffer. 
 
Background:  time-change: This choice represents a change in the clock setting in the device; it 
records the number of seconds by which the clock changed. If the number is not known, such as 
when the clock is initialized for the first time, the value recorded shall be zero. This record shall 
be recorded after changing the local time of the device and the timestamp shall reflect the new 
local time of the device. 
 
The issue in question is what a device is supposed and allowed to record in the logbuffer of a 
trendlog object when it receives a time synchronization request that will in effect change the 
internal clock by an amount of less than half a second. An implementation chooses to record this 
situation in the logbuffer as a time-change entry with number of seconds set to zero. This 
behavior does represent what actually happens and it seems compliant with the wording from 
Standard 135-2012.  
 
The potential problem is, that a client, that reads and presents the log data cannot distinguish this 
case of a time-sync with the time-difference of less than a second from the case of a time-sync 
with an unknown number of seconds. 
 
Interpretation: A server is allowed to record a time-change event with the time-difference of 
less than a second as an entry of type time-change with a value of zero for the number of 
seconds. A client device that reads and presents the trend-data from that client is supposed to be 
able to handle these time-change entries in an appropriate way. 
 
Question:  Is this interpretation correct? 
 
Answer:  No. 
 
Comments:  If the difference in time is known and not 0.0 the server shall record the difference, 
as a real number, in the time change record in the Log.   
 
The client must expect and handle a time change value of 0.0 in a log. What the client does with 
this entry is a local matter. 


